Engagera dig.

Imagen-193.jpg

Bli fadder!

Varför tror vi så starkt på fadderskap? När man blir fadder får man inte “ännu en ekonomisk utgift”, utan en unik relation till en annan människa – det är ett högst personligt engagemang att bli fadder, som kan leda till livslånga, givande relationer för alla parter. Detta är något vi i Senapsfröet sett hända många gånger genom åren, och därför uppmuntrar vi alltid människor att bli faddrar!

Som fadder ger du 175kr per månad, som bidrar till ett tryggt hem, mat, skola och medicin för ett föräldralöst barn, som du också får möjlighet att följa en bit längs vägen. Som fadder får du rapporter, foton och teckningar eller brev, från det barn som du stöder. Du kan också själv skicka hälsningar, och kanske rent av besöka byn där ditt fadderbarn bor genom att åka som volontär. Du blir också medlem i föreningen och får fyra gånger per år vårt nyhetsbrev, med massa konkret information om vad som händer i våra olika projekt.

Man kan välja att stödja och följa ett enskilt barn, eller bli generell fadder till en större grupp barn. Oavsett vilket så håller vi dig uppdaterad om det som pågår i ditt stödområde.

Nedan står lite om vad våra olika projekt innehåller.

Venezuela
Stöd till barn och unga med funktionsvariationer
Studiefonder till före detta fadderbarn för utbildning på Universitetsnivå
Ekonomiskt stöd till ensamstående mödrar

eSwatini
Fadderbarn i alla åldrar
Inköp av instrument till musikundervisning
Nya lakan till alla barnen

Litauen
Sommarläger för barn som lever i utsatthet
Julfirande
Stöd till barn med funktionsvariationer

Imagen-198.jpg

Bli CSR-partner!

Vad innebär det att vara CSR-partner? Begreppet CSR betyder Corporate Social responsibility, och innebär att företag och arbetsplatser tar ett aktivt samhälleligt ansvar genom att ge tillbaka lite av sina resurser för att skapa en mer hållbar värld.

Att bli CSR-partner med oss innebär att vi tillsammans engagerar oss för de som har det allra tuffast. För er är det också en investering som tillför verksamheten ytterligare ett värde, på samma sätt som andra satsningar i företaget. Er insats kan bli ett effektivt sätt att stärka er företagskultur, skapa ett gemensamt engagemang och en stolthet över vad ni som företag åstadkommer för de barn som verkligen behöver ert engagemang. Ni kan följa upp och se konkreta resultat av det stöd som ges. Varför inte byta ut högtidsgåvorna, julklapparna till personalen, eller julgåvor till kunder till att istället glädja föräldralösa barn – detta gör knappast gåvan mindre uppskattad. Presenterna kan genom Senapsfröet bli till nya madrasser, skolböcker, skottkärror, boskap, fotbollar eller material för byggnation av nya hem till barnen.

Ett sätt att bidra som företag är att stödja ett fadderbarn, vilket kostar 2100 kr per år. Det går också att donera aktieutdelning till Senapsfröet, då det inte beskattas (under förutsättning att gåvoblanketten registrerats hos banken minst en vecka innan den aktuella bolagsstämman). Med större gåvor går det att genomföra omfattade förändringar för de som behöver det mest – nedan står lite om vad våra CSR-partners bidragit med hittills!

 
Imagen-194.jpg

Bli volontär — här eller där!

Långtidsvolontär
Just nu förmedlar Senapsfröet framförallt volontärer till byprojektet Bulembu i eSwatini (f.d. Swaziland). Byprojektet drivs för att skapa ett bättre och värdigare liv för de många föräldralösa barn som förlorat sina föräldrar och anhöriga på grund av den AIDS-katastrof som drabbat detta land. Behoven är många här, och din insats är välkommen. Man bör för denna volontärinsats ha goda baskunskaper i engelska. I Swaziland likställs volontärinsatser med anställning, oavsett om lön utgår eller inte, om de varar längre tid än tre månader. Därefter krävs arbetsvisum, som beviljas om insatsen beräknas pågå mer än ett år. Som volontär bekostar du dina egna resekostnader till och inom Swaziland, försäkring, boende, mat samt övriga privata omkostnader. Det vi erbjuder är den livserfarenhet du får under din vistelse i byn Bulembu med omnejd.

Senapsfröet vidarebefordrar din ansökan till volontärkontoret i Bulembu Ministries Swaziland. Där går man igenom din ansökan och gör en bedömning för att se om de har möjlighet, och lämpliga uppdrag för dig, under den tid du uppgett för din vistelse. När processen kommit så här långt ber vi att få träffa dig, då du också får mer ingående information om byprojektet, kulturen, politiska läget i landet m.m. Ansökningsprocessen kan ta några månader innan man faktiskt är på plats. Inledningsvis ber vi dig att på engelska fylla i och skicka in ansökningshandlingar som du erhåller via mail: lovisa@senapsfroet.org. Samtidigt ansöker du om ett utdrag ur polisens belastningsregister för arbete utomlands (på engelska.

Korttidsvolontär
Det går också att åka till Bulembu en kortare period (läs ovan). Är man intresserad av det kan man höra av sig till oss. Vi anordnar gruppresor med jämna mellanrum, just nu framförallt till Buleblu, eSwatini, som man kan anmäla sitt intresse till.

Volontär i Sverige
Det går också att engagera sig lite mer lokalt, här i Sverige. På vår Secondhandbutik i Ljungskile kan en hjälpande hand göra stor skillnad. Kontakta oss för mer information!

Inplanerade gruppresor till eSwatini
Våren 2019

Besök eller stöd vår butik!

Lilla Fröet Secondhand
Sveriges textilkonsumtion har ökat med 40% under de senaste tio åren. Enligt Naturvårdsverket köper varje individ 15 kg kläder under ett år, varav åtta inom kort kastas på sopberget. Sedan 2017 driver Senapsfröet Lilla Fröet Secondhand i Ljungskile – hit kommer kläder, leksaker och aktivitetsprylar som byter ägare och blir till nytta för nya familjer. Och bäst av allt: överskottet sänds till Senapsfröets olika projekt. Vi ser det som verkligt ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet i praktiken; kläderna belastar inte jordens resurser genom nyproduktion eller fler miljögifter utan omvandlas till social omsorg för de barn som mest behöver det! Vi är så glada över vår butik Lilla Fröet Seconhand – och över alla Er som handlar eller lämnar in kläder! Har du inte varit där än? Besök oss på Vällebergsvägen 21A i Ljungskile.

Öppettider
Tisdag 12.00 – 18.00
Torsdag 12.00 – 18.00
Fredag 12.00 – 17.00

Adress
Lilla Fröet Secondhand
Vällebergsvägen 21A
45930 Uddevalla